Eerste 3D-geprinte gebouw

EERSTE 3D-GEPRINTE GEBOUW

Van Dalen Installatietechniek vierde afgelopen week haar 60-jarig bestaan. Deze vond plaats op het Skydeck van vliegveld Teuge. Op het terrein van het vliegveld staat ook het eerste 3D-geprinte gebouw van Europa: De Vergaderfabriek. Dit gebouw kan straks gebruikt worden voor vergaderingen en trainingen. Het printen van de betonmuren gebeurde in slechts tien dagen.

Van Dalen is verantwoordelijk voor de installatietechniek binnen De Vergaderfabriek, dat straks de afbouwfase ingaat. Het printen van een gebouw biedt allerlei voordelen op het gebied van duurzaamheid. Zo hoeft er minder materiaal gebruikt worden en is er nihil verspilling van afval.

Ook de CO2-belasting is veel lager omdat het 3D-printen in beton op locatie gebeurt. Er is daardoor minder transport nodig van de fabriek naar de bouwplaats. Tenslotte geeft 3D-printen de architect meer vormvrijheid en is het pand zo ontworpen dat er geen directe lichtinval van zon mogelijk is. Ook dat zorgt er weer voor dat het pand nog duurzamer is!

https://henkenfred.nl/eerste-3d-geprinte-gebouw/

Bekijk ook

Sitemap