Wat is NEN 1010?

NEN

Het Nederlandse Normalisatie Instituut ontwikkelt en begeleidt normen vooral voor de elektrotechniek, informatietechnologie en telecom branche. Het doel hiervan is om producten uit deze sectoren te voorzien van een minimale kwaliteit en veiligheid. Zoals de NEN 1010, maar wat is de NEN 1010? Het is de Nederlandse Norm voor elektrotechnische laagspanningsinstallaties in gebouwen. Lees in dit artikel voor wie de NEN 1010 is bedoeld.

NEN 1010

De NEN 1010 betreft de veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties. Elektrotechnische installatiebedrijven als bijvoorbeeld Schekman, gebruiken deze norm om de veiligheid van installaties te garanderen. Als elektrotechnisch specialist maken wij gebruiken van deze 1010 keuringen en inspecties bij nieuwe installaties.

NEN 1010 versus NEN 3140

Zowel de NEN 1010 als de NEN 3140 zijn normen die zijn bedoeld om de veiligheid van laagspanningsinstallaties te garanderen. Echter de 1010 wordt gehanteerd voor nieuwe elektrische installaties. De 1010 wordt daarnaast ook gebruikt voor het ontwerp en aanleggen van installaties. De NEN 3140 wordt gebruikt voor bestaande installaties en bevat allerlei voorschriften zoals het gebruik van de installatie en de frequentie van de periodieke inspecties.

Bouwbesluit 2003

De NEN 1010 is geen verplichting. Toch wordt het gebruik van deze norm in het Bouwbesluit 2003 en de Regeling Bouwbesluit 2003 aanbevolen. Vandaar dat laagspanningsinstallaties in de woning- en utiliteitsbouw en industrie meestal volgens deze norm geïnstalleerd worden. De norm beschrijft afspraken over de minimale veiligheidseisen.

Erkend installatiebedrijf Schekman

Op het gebied van elektrotechniek kennen wij de wettelijke kaders en eisen door en door. Of het nu gaat om nieuwe of bestaande elektrische installaties, met ruim 85 jaar ervaring mag u van ons verwachten dat wij volgens de voorschriften werken. Elke inspectie of keuring die wij voor u doen, biedt u hoe dan ook meerwaarde. Wij geven u advies en tips om de veiligheid en de continuïteit van uw elektrische installaties te waarborgen. Vertrouw op de zekerheid van Schekman.

Sitemap