Duurzame groene bussen in Almere

Clean Energy

In Almere sieren sinds maart vorig jaar 8 elektrische bussen het straatbeeld. Om dit te realiseren is er een volledige E-infrastructuur aangelegd om de bussen op te laden. Batenburg Techniek heeft deze E-infrastructuur geëngineerd, aangeleverd en geïnstalleerd.

Provincies, vervoerregio’s en rijksoverheid hebben afgesproken dat vanaf 2025 alleen nog maar nieuwe bussen mogen worden ingezet die vrij zijn van schadelijke uitlaatgassen. Voor vervoersmaatschappij Syntus een goede reden om te investeren in 8 nieuwe, elektrisch aangedreven bussen. Vanwege de korte afstanden die de bussen in Almere dagelijks afleggen, was de keus voor elektrisch snel gemaakt. Hiervoor moest echter wel eerst een E-infrastructuur worden aangelegd.

Meer informatie?

Het transformeren van stroom & slapend opladen

Het transformeren van stroom & slapend opladen

Batenburg Techniek koos voor een energietechnische totaaloplossing; een transformatorstation en de benodigde bekabeling, plus 12 laadpalen. Het transformatorstation werd samen met Batenburg Energietechniek opgeleverd. 

Batenburg Installatietechniek werd ingezet voor de engineering van de E-infrastructuur. Tijdens de ontwikkelingen was het oog altijd gericht op duurzaamheid, veiligheid en betrouwbaarheid.

De 8 elektrische bussen rijden nu op een accu waarmee ze 250 – 300 km per dag kunnen rijden. ’s Nachts worden de bussen opgeladen op de vestiging van Syntus in Almere Buiten. Het ‘s nachts opladen zorgt voor een spreiding van de toenemende elektriciteitsvraag. Met deze elektrische bussen wordt in Flevoland de eerste stap gezet naar groen busvervoer. De betrokken partijen hopen dat dit project een voorbeeld is voor andere steden en provincies om de overstap te maken naar emissievrij rijden.

‘Stap in de goede richting’


Fotografie: Herbert Wiggerman.